بسم الله الرحمن الرحیم
امروز : جمعه, 10 فروردين 1403

رییس سازمان غذا و دارو : ضرورت همکاری انجمن های علمی پزشکی جهت کنترل تجویز داروها

دکتر  دیناروند ، رییس سازمان غذا و دارو گفت: نسخه نویسی الکترونیک جهت کنترل تجویز داروها و رعایت پروتکل ها ضروری است و همکاری جدی انجمن ها در این زمینه بسیار مورد نیاز خواهد بود.
به گزارش وب دا، دکتر رسول دیناروند، معاون وزیر و رییس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در اجلاس سالانه روسای انجمن های علمی گروه پزشکی، گفت: در سالهای اخیر وضعیت دارو در ایران به شدت بحرانی بود به طوری که در نیمه دوم سال 91 و نیمه اول سال 92 شرایط بحرانی شدیدی را در این زمینه تجربه کردیم.
به گفته دکتر  دیناروند ، ولی در سال گذشته به تدریج شرایط مدیریت شد و سال 92 در حالی به اتمام رسید که وضعیت دارو به ساحل آرامش رسیده و دغدغه بیماران و جامعه پزشکی کاهش یافته بود.
وی با اشاره به این که در حال حاضر کمبودهای حوزه دارویی بسیار کم است و در واقع می توان گفت داروی غیرقابل جایگزین نداریم. ولی چیزی که باعث نگرانی مسئولان وزارت بهداشت شده، غیر منطقی بودن تجویزهای دارویی در ایران است که اگر این روند به همین صورت ادامه پیدا کند، از کنترل خارج خواهد شد.
به گفته دکتر دیناروند، در سال 92 بازار دارویی هشت هزار و 200 میلیارد تومان برآورد شد که 3 هزار و 200 قلم دارو از این تعداد یعنی 40 درصد آن، وارداتی بود و 4 درصد داروهای بازار را شامل می شد. در حالی که خیلی از این اقلام بسیار گران هستند و ارز بری بسیار بالایی دارند.
رییس سازمان غذا و دارو ادامه داد: بیش از 50 درصد این داروها مشابه تولید داخل دارند ولی هزینه های بسیار بالایی را به مردم منتقل می کنند. در حالی که هدف وزارت بهداشت در چارچوب سیاست های ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی به سمت حمایت از تولید داخلی برای پاسخگویی به نیازهای درمانی است.
دکتر دیناروند با بیان این که تجویزها باید کنترل شود، ادامه داد: اینطور نیست که تصور کنیم با افزایش هزینه در حوزه سلامت، شاخص های آن ارتقاء خواهند یافت بلکه این هزینه ها فقط باری به دوش مردم هستند.
وی افزود: در این حوزه به شدت به کمک انجمن های علمی پزشکی نیازمندیم ضمن این که وزیر بهداشت نیز تاکید بر این قضیه دارد. امیدواریم با کمک این نهادها بتوانیم از مشکلات حوزه سلامت بکاهیم.
به گفته دکتر  دیناروند باید ورود داروهایی که مشابه داخلی دارند را محدود کنیم و در این زمینه ضروری است با انجمن ها به تعامل مشترک برسیم. ضمن این که بازنگری در فهرست داروهای رسمی ایران نیز بسیار مهم است.
وی در ادامه گفت: تجویز دارو خارج از این فهرست به هیچ وجه توصیه نمی شود. در دو دهه گذشته وزارت بهداشت به داروهای تک نسخه ای اجازه ورود داده بود و هزینه های سنگینی به دوش بیماران تحمیل شده بود. ضروری است در این راستا با انجمن ها به یک فرمول واحد دست یابیم که داروهای تک نسخه ای وارداتی فقط در موارد حیاتی وارد شوند.
رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به این که بحث ساماندهی پرتال دارویی نیز مطرح است،  ادامه داد: کل زنجیره تامین دارو از ورود تا تولید، توزیع و تحویل به داروخانه ها، باید تحت این پرتال نظارت شود و این کار در سال 93 اجرایی خواهد شد.
وی گفت: جامعه پزشکی بحث نسخه نویسی الکترونیک را نیز باید در نظر داشته باشند و این بحث با همکاری سازمان نظام پزشکی، بیمه سلامت و بیمه تامین اجتماعی در وزارت بهداشت پایلوت خواهد شد.
به گفته دکتر دیناروند، همانند کشورهای پیشرفته نسخه نویسی الکترونیک جهت کنترل تجویز داروها، رعایت پروتکل ها و موارد دیگر ضروری است و همکاری جدی انجمن ها در این زمینه بسیار مورد نیاز خواهد بود.
دکتر دیناروند در پایان خاطرنشان کرد: فاز اول طرح ساماندهی نظام سلامت از 15 اردیبهشت در تمام بیمارستان های دولتی وابسته به وزارت بهداشت به اجرا در آمده و برای بهتر اجرا شدن این طرح نیاز به مشارکت جدی انجمن ها خواهیم داشت. چون اگر این مشارکت وجود نداشته باشد، کنترل هزینه ها دشوار خواهد بود و در صورت عدم کنترل هزینه ها، توان تامین مالی را نخواهیم داشت. ضروری است با رعایت پروتکل های تدوین شده از سوی انجمن ها، هزینه های دارویی و تجهیزات در این طرح به خوبی کنترل شود. 



١٢:٤٩ - پنج شنبه ١٨ ارديبهشت ١٣٩٣    /    شماره : ١٠٧٣٣٧    -- وبدا

کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.

طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان