بسم الله الرحمن الرحیم
امروز : یکشنبه, 18 آذر 1403

مقاله ها

پزشکی شخص محور در دراز مدت از هزینه‌های نظام سلامت خواهد کاست

 

پزشکی شخص محور در دراز مدت از هزینه‌های نظام سلامت خواهد کاست

رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد گفت: پزشکی شخص‌محور رویکرد تازه ای در پزشکی است که در درازمدت هزینه های نظام سلامت را کاهش خواهد داد اما تا بیمه های پایه تقویت نشوند و سهم پرداختی از جیب مردم کاهش نیابد نمی توان از بار هزینه های نظام سلامت کاست.

دکتر علیرضا صداقت، در مراسم افتتاحیه دومین کنگره کشوری «پزشکی شخص محور و رویکردهای نوین» آموزش و پژوهش در عرصه پزشکی را بسیار مهم خواند و گفت: بهداشت و درمان و به طور کلی نظام سلامت ما موفق نخواهد بود اگر جامعه پزشکی به علم روز مجهز نباشد.

وی با اشاره به برگزاری کنگره «پزشکی شخص محور و رویکردهای نوین» افزود: علم پزشکی با سرعت بسیار زیادی تغییر می‌کند و مرتب یافته‌های جدید به علم پزشکی وارد می‌شوند از اینرو جامعه پزشکی باید برای توفیق در امر درمان و حفظ سلامت جامعه نسبت به این تغییرات آگاهی پیدا کرده و آموزش‌های روزآمد را دریافت کنند. کنگره هایی از این دست با هدف معرفی رویکرد‌ها و روش‌های نوین تشخیصی و درمانی بسیار ضروری است.

رئیس کنگره «پزشکی شخص‌محور و رویکردهای نوین» افزود: این روزها شاهدیم در بعضی از موارد درمان‌ها و موارد تشخیصی به طور کامل تغییر می‌کند به همین دلیل معتقد هستم که آموزش و پژوهش حلقه‌ای است ناگسستنی در بحث نظام سلامت که برای اعتلای بهداشت و درمان باید جدی گرفته شود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه تعرفه های دستوری برای ارائه دهندگان خدمات سلامت چالش های فراوانی را پدید آورده است؛ گفت: نقطه قوت و ثقل نظام سلامت کشور تا کنون مهارت، تبحر و تجربه و علم بالای ارائه دهندگان خدمات سلامت بوده است اما این نقطه‌ی ثقل دیگر توان تحمل این بار سنگین را ندارد و سیاستگزاران نظام سلامت باید زودتر چاره ای بیندیشند.

وی با اشاره به اینکه سیاستگزاران سلامت تنها راه برای کاهش هزینه های نظام سلامت و تامین نیاز مردم در حوزه سلامت را فشار بر گرده‌ی جامعه پزشکی می‌دانند؛ گفت: راهکارهای جانبی زیاد دیگری هم وجود دارد اما گویی چشم بینائی نیست. تعرفه های دستوری تنها و تنها باعث توسعه و گسترش بی قانونی خواهد شد و در این میان جامعه پزشکی نخبگان و بزرگان خود را از دست خواهد داد. امیدوارم با تغییرات جدید این رویکردها در وزارت بهداشت اصلاح شود. تعرفه ها واقعی شود و راهکارهایی چون توسعه گردشگری سلامت به منظور بالندگی و پیشرفت نظام سلامت مورد توجه قرار گیرد.

 وی در همین راستا گفت: بالاخره خدمات سلامت نیز مانند سایر خدمات در سایر حوزه‌ها، قیمت تمام شده‌ای دارد که یا باید دولت از طریق پوشش‌های بیمه‌ای بپردازد، یا از جیب پزشکان سوبسید بدهیم که این موضوع نیز امکانپذیر و عادلانه نیست و یا باید مردم بپردازند که قاعدتا این موضوع هم غیرمنطقی است و شدنی نیست. لذا باید سهم سلامت از GDP افزایش یابد و برای این افزایش باید در حوزه های درآمدزای نظام سلامت سرمایه گذاری صورت پذیرد.

دکتر صداقت، در ادامه دانشگاه علوم پزشکی و نظام پزشکی را دو نهاد متولی در حوزه روزآمد کردن پزشکان در زمینه‌ی علوم روز پزشکی دانست و گفت:  این دو ارگان موظف به برگزاری دوره‌های بازآموزی ویژه‌ی جامعه پزشکی هستند و تا کنون در این عرصه موفق بوده‌اند. در سال‌ها اخیر نظام پزشکی‌ها هم در این زمینه قدمهای موثری برداشتند و در نظام پزشکی مشهد به عنوان یکی از نظام پزشکی های پیشرو در حوزه آموزش و پژوهش گام های جدی و موثری برداشته شده است.وی بحث پزشکی شخص محور را یکی از مباحث به روز جامعه پزشکی خواند و گفت: این رویکرد شاید یک نوع نگاه نو به درمان و تشخیص بیماری‌ها است که در آینده نزدیک تقریبا تمام پزشکی را تحت شعاع خودش قرار خواهد داد. نگرش این روزهای جامعه پزشکی در کشور ما نیز همین هست. در روشهای نوین پزشکی، پزشک بیماری را درمان نمی‌کند بلکه بیمار را درمان می‌کند و این دو موضوع کاملا متفاوت است. به عبارتی ما دیگر با یک پروتکل ثابت روبرو نیستیم که اساس درمان باشد. اساس درمان توجه به ویژگیهای فردی، پس زمینه ژنتیکی و وراثتی، مسائل روحی، اجتماعی ، سبک زندگی،  تغییرات زیستی بومی و محیطی بیمار  خواهد بود. تمام این موارد یک فرد را نسبت به دیگری متمایز می‌کند و قطعاً مبنای تشخیص، پیشگیری و درمان هر بیماری برای هر فرد متفاوت با فرد دیگر خواهد بود.

وی در ادامه گفت:  بیماری برای افراد مختلف اتفاق می‌افتد ولی در هر فرد تظاهرات بالینی خودش را دارد در هر فرد روش‌های درمانی متمایز و روش‌های تشخیصی متمایز خواهد داشت. در همین پاندمی کرونا شاهد بودیم که برخی بیماران با وجود ابتلا به کرونا مراحل درمانی را خیلی راحت‌تر طی می‌کردند و پاسخ به درمان بهتری داشتند و برای دیگری این اتفاق نمی‌افتاد و پزشکی شخص‌محور توضیح و توجیه این موضوع است.

وی همچنین بیان کرد: بدون شک رویکرد پزشکی شخص محور آینده پزشکی را رقم خواهد زد؛ ما در نظام پزشکی مشهد سعی کردیم با برگزاری کنگره ی پزشکی شخص محور با رویکردی تازه و نوین در پزشکی، این پیام را برای همکارانمان داشته باشیم و این نگرش و این نوع دیدگاه را در جامعه پزشکی تقویت کنیم که ما بیمار را درمان می‌کنیم نه بیماری را. تمام اساتید و سخنرانان و برنامه‌ها و پنل‌های علمی به گونه ای طراحی شده که رویکرد ما به سمت این مساله باشد. در این رویکرد مسائل ژنتیک، بایوژنتیک، مسائل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، بومی، اقلیمی و روحی و روانی بیمار باید برای درمان وی در نظر گرفته شود. تا درمان اثربخش‌تر شود.

 

کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.

طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان