بسم الله الرحمن الرحیم
امروز : یکشنبه, 18 آذر 1403

مقاله ها

بررسی ژنتیکی در شناسایی افراد مبتلا به بیماری قلبی نقش مهمی دارد

بررسی ژنتیکی در شناسایی افراد مبتلا به بیماری قلبی نقش مهمی دارد

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: وجود بیومارکرهای قابل اطمینان بر پایه ژنوم فرد نه تنها در شناسایی و تشخیص دقیق بیماری بلکه به عنوان ارزیابی پیش آگهی و پاسخ به درمان در بیماران قلبی نقش بسیار مهمی دارد.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام پزشکی مشهد، دکتر مصطفی داستانی در حاشیه دومین کنگره کشوری «پزشکی شخص محور و رویکردهای نوین» همچنین بیان کرد: با توجه به اینکه بیماری قلبی شایعترین علت مرگ و میر در دنیاست و تست‌های تشخیصی بیماری‌های قلبی عموما دقت پایینی دارند، استفاده از بیومارکرهای مبتنی بر ژنوم فرد حتی به عنوان اهداف درمانی منحصر بفرد قابل استفاده هستند. وی افزود: امروزه استفاده از ریبونوکلئیک اسیدهای مداخله‌گر بعنوان درمان جهت خاموشی ژن های مسئول بیماری افق جدیدی در درمان بیماریهای قلبی صعب العلاج فراهم کرده است.

وی با اشاره به پیشرفتهای علم ژنتیک در دهه‌های اخیر گفت: ژن‌های متفاوتی در رابطه با بسیاری از بیماری‌ها یافت شده است. تعیین این ژن‌ها به ما کمک می‌کند تا به‌صورت اختصاصی در هر فرد، درمان موثرتر را پیشنهاد کنیم. پزشکی فرد‌محور قادر است با تعیین ژن‌های دخیل در متابولیسم دارو و شناسایی آن‌ها در بیماران، بهترین دوز را پیشنهاد دهد. همچنین همان طور که اشاره کردم، این رویکرد نقش به‌خصوصی در تعیین پیش‌آگهی بیماری‌ها، عوامل خطر و موثرترین نوع درمان دارد.

دکتر داستانی به کاهش سن بروز بیماریهای قلبی در سالهای اخیر به جهت سبک زندگی ماشینی، افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده، آلودگی هوا و شیوع چاقی اشاره کرد و توضیح داد: بیماری قلبی عروقی (CVD)، اصطلاح جامعی است که برای تمام شرایطی که قلب و رگ های خونی را درگیر می کنند، به کار می رود. اغلب اوقات تصور می شود که فقط افراد مسن به بیماری های قلبی عروقی دچار می شوند. در حالی که این بیماری، متاسفانه در نوجوانان و جوانان نیز بیش از آنچه تصور می‌شود شایع شده است. چاقی می تواند پیش زمینه ای برای بیماری های قلبی عروقی همچون دیس لیپیدمی (کلسترول بالا)، پرفشاری خون (فشار خون بالا)، دیابت نوع ۲ و سندرم متابولیک باشد. اگر این شرایط کنترل نشوند، بیماری قلبی عروقی زودرس رخ می دهد و منجر به مشکلات سلامتی قابل توجهی برای فرد خواهد شد. در رویکرد شخص محور این مسائل مورد توجه قرار می گیرد در این رویکرد یکی از مهمترین مسائل، شناسایی سابقه بیماری قلبی در خانواده است. فردی که سابقه بیماری عروق قلبی در خانواده‌اش دارد؛ باید در سنین پایین‌تری اقدامات پیشگیری را شروع کنیم؛ بسیاری از این بیماران ممکن است که آزمایشاتشان طبیعی داشته باشند. ولی این افراد با تشخیص پزشک ممکن است باز هم لازم باشد در سنین پایین درمان‌های ضد چربی بگیرند.

وی در پایان در خصوص دومین کنگره کشوری «پزشکی شخص محور و رویکردهای نوین» بیان کرد: موضوع نو و تازه‌ای برای این کنگره انتخاب شده که رویکرد سالهای آتی پزشکی نیز خواهد بود. خوشبختانه استقبال هم خود بوده و امیدوارم برنامه هایی از این دست بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

کليه حقوق مادي و معنوي مطالب مندرج، براي سازمان نظام پزشکی خراسان رضوی محفوظ مي باشد.

طراحي و اجرا توسط سروش مهر رضوان